KK Olimpija – kateri igralci so tam pustili največji pečat?

košarka olimpija

KK Olimpija Ljubljana – igralci, ki so dvignili nivo košarke pri klubu

Košarkarski klubi so srce košarke, saj ustvarjajo okolje, kjer lahko navijači brezskrbno uživajo ob tekmah in kjer se posamezni igralci razvijajo, rastejo skupaj z ekipo, si ustvarjajo prepoznavnost in kariero. Ni važno, od kod igralci prihajajo in kdo so. Važna je njihova predanost in da dajo srce za košarko ter za klub.

Točno tak primer je tudi uspešen KK Olimpija Cedevita, kjer sta združena dva kluba iz različnih držav. Prav iz tega našega priljubljenega kk-ja pa izhajajo mnoga velika imena košarke, ki so slekla dres Olimpije in oblekla dres večjih klubov, vseeno pa so ponesli njegovo ime v svet košarke. Prav tako pa so v domačem klubu pomagali osvojiti mnoge lovorike, s katerim se lahko pohvali KK Olimpija.

kk olimpija

Uspešen klub z uspešnimi igralci pred osamosvojitvijo

Skozi zgodovino je KK Olimpija večkrat spreminjala svoje ime. Menjalo se je tudi vodstvo, menjali so se glavni sponzorji, menjali so se trenerji, menjali so se sodniki… A nekaj je ostalo že od nekdaj nespremenjeno. To je količina odličnih igralcev z veliko potenciala, ki so igrali za zmaje. Po vseh košarkarskih forumih in opisih znanih košarkarjev, ki so slovenskega rodu, najdemo namreč ime KK Olimpija, ki je že od nekdaj prava tovarna za proizvodnjo vrhunskih igralcev.

Tako tudi mora biti, če želijo uresničiti svoj cilj, da bi igrali pomembno vlogo v svetu košarke tako na domačih kot tudi na evropskih tleh. KK Olimpija je bil izredno uspešen klub že pod okriljem skupne države, saj so z izjemno dobrimi in kvalitetnimi igralci, ki so dihali za košarko, kar šestkrat osvojili Jugoslovansko ligo oz. so postali državni prvaki. Prvič jim je to uspelo leta 1957 z ekipo, v kateri so bili: Janez Bajc, Primož Brišnik, Bogo Debevc, Matija Dermastja, Janez Škrjanc, Sašo Poljšak, Jože Podboj, Rudi Pertot, Miha Lokar, Jože Lampič, Boris Kristančič, Peter Kralj, Marjan Kandus, Igor Jelnikar in legendarni Ivo Daneu.

Legenda slovenske košarke pri Olimpiji

Zadnji je eden največjih legend slovenske in svetovne košarke, saj je bil 12. septembra 2007 sprejet v Mednarodni košarkarski hram slavnih. Tam je zaenkrat še edini Slovenec. Največji pečat pa je pustil prav v dresu kluba košarke Olimpije. Je tudi igralec, ki je bil vseh šestkrat v ekipi, ko je KK Olimpija osvojila naslov državnega prvaka v Jugoslaviji in sicer v letih 1957, 1959, 1961, 1962, 1966 in 1970.

Svoje košarkarsko znanje je tudi delil med mlade igralce KK Olimpije, saj je v letih 1970 in 1971 zasedel trenersko mesto. Uspešen v košarki pa je bil tudi njegov sin Jaka. Še danes se Iva zasluženo omenja na vseh forumih o Olimpiji in drugih klubih.

Ostali igralci, ki so pisali zgodovino kluba

Poleg Iva pa se najde še veliko igralcev košarke, ki so bili v zgodovini zaslužni za uspešnost kluba košarke Olimpija tako na domačih kot tudi na svetovnih tleh. Eden takšnih je Borut Bassin, ki ga je FIBA označila kot MVP-ja v letu 1967 po tem, ko je zadel trideset točk proti takrat izredno uspešnemu Real Madridu.

Tisto leto je bil tudi del ekipe KK Olimpija, ko so osvojili 2. mesto v Jugoslovanski ligi. Klub se lahko pohvali tudi z nenormalno visokim številom igralcev, ki so zaigrali za NBA in sicer kar 16. Prvi izmed vseh pa je bil Marko Milič, ki je v prestižni ligi odigral 44 kariernih tekem in se nato vrnil na domača tla in spet oblekel dres KK Olimpije.

Pomemben za zgodovino kluba je tudi Vinko Jelovac. Poslovil se je leta 1982 v Hali Tivoli, ko je simbolno predal trak, ki ga nosi kapetan, še eni legendi KK Olimpije in sicer Petru Vilfanu. Le-ta je bil kot njegov predhodnik dolga leta igralec pri zmajih in na svetovnem košarkarskem prvenstvu leta 1978 osvojil zlato. Eden od pomembnejših igralcev KK Olimpije pa je tudi Jure Zdovc, ki je za košarko pri klubu naredil ogromno.

forum olimpija

Kaj pa mlajši igralci? Forumi Olimpije in drugih klubov jih poznajo.

Osamosvojitev Slovenije je za KK Olimpija prav tako pomenilo prelomnico. Takrat so začeli sprejemati v svoje vrste tudi tuje igralce, ki so z veseljem priskočili na pomoč pri osvajanju lovorik. Za prepoznavnost kluba pa so zaslužni tudi igralci mlajše generacije, kot na primer brata Zoran Dragić in Goran Dragić, ki sta oba zaigrala v ligi NBA in sta svetovno znana košarkarja. Sta živ dokaz, da KK Olimpija resnično proizvaja legende v košarki.

Med ostale uspešne igralce spadajo še: Sani Bečirović, Jurica Golemac, Boris Gorenc, Marko Maravić, Goran Jurak, Vlado Ilievski, Walter Jeklin, Ivica Jurković, Arriel McDonald, Marko Tušek, Jasmin Hukić, Teemu Rannikko, Primož Brezec, Radislav Ćurčić, Boštjan Nachbar, Radoslav Nesterović, Beno Udrih, Samake Soumalia, Vladimir Stepania, Jiři Welsch, Goran Dragić, Danny Green in  Šarunas Jasikevičius. Vsi ti so nekoč s ponosom nosili tudi dres KK Olimpija in pomagali pri doseganju uspehov, danes jih pozna ves svet prek forumov in spletnih portalov.