Prošnja za delo je pomemben dokaz vaše motivacije in pismenosti

Prošnja za delo je prvi stik, ki ga boste imeli s potencialnim delodajalcem. Zato mora biti napisana premišljeno in dodelano. Svetujemo vam, da si za pisanje prošnje za delo vzamete dovolj časa in da se vnaprej pozanimate, s kakšno dejavnostjo se delodajalec ukvarja. Od tega bo namreč odvisen fokus vaše prošnje za delo. Obstaja nekaj zakonitosti pisanja prošenj za delo:

  • Bodite iskreni, a ambiciozni. Ne smete lagati glede svojih izkušenj in znanj, saj lahko potencialni delodajalec preveri vse navedbe, in presenečeni bi bili, če bi vedeli, koliko jih to v resnici počne. Torej, bodite pošteni in navedite samo tiste izkušnje in znanja, ki jih v resnici imate. Če nekaj še želite izboljšati, tudi to odkrito navedite. Dobro pa je, da imate vsaj kakšen korak v smeri te izboljšave. Na primer, če želite študirati psihologijo, je dobro, da ste se udeležili že vsaj kakšne delavnice s tega področja, tudi če trenutno delate kot medicinska sestra.
  • Navedite znanja, izkušnje in izobraževanja, ki so vam v pomoč in podporo pri opravljanju dela, za katerega se prijavljate. Ni potrebno navajati vseh tečajev, ki ste se jih že kdaj udeležili. Če se prijavljate za mesto inštruktorja varne vožnje, ni treba izpostavljati, da ste se udeležili tečaja indijske kuhinje.

prošnja za zaposlitev

 

Prošnja za zaposlitev naj vsebuje predstavitev osebe, znanj in izkušenj

Prošnja za zaposlitev mora torej biti pripravljena tehtno in premišljeno. Vsebovati mora nekaj standardnih delov, ki jih lahko pripravite vnaprej in potem samo dopolnjujete za specifično delovno mesto, za katerega se prijavljate. Ključni elementi vsake prošnje za zaposlitev so:

  • Osebna predstavitev z navedbo imena, naslova in rojstnega datuma, dodate lahko tudi fotografijo, ki pa mora biti umirjene in spoštljive narave, ne pa npr. fotka z zabave.
  • Predstavitev vaše izobraževalne poti, pri čemer osnovne šole ni nujno navajati. Med izobraževanje lahko vključite tudi vse opravljene tečaje, za katere menite, da bi vam lahko koristili pri opravljanju dela.
  • Navedba delovnih izkušenj, pri čemer tega ne gre enačiti z delovno dobo. Med delovne izkušnje šteje tudi študentsko delo ali delo po pogodbi, kar pa je treba na življenjepisu jasno navesti. Tudi pri vseh drugih zaposlitvah navedite trajanje in seveda delodajalca ter dodajte opis glavnih nalog. Če gre za kreativne poklice, sestavite tudi portfelj s primeru svojega dela.

 

Prošnja za prosto delovno mesto je lahko v obliki obrazca ali ne

Včasih je prošnja za prosto delovno mesto obrazec, ki ga morate izpolniti. Podjetja ali organizacije ga objavijo v spletni obliki, kjer ga izpolnjujete elektronsko ali pa ga natisnete in izpolnite »peš«. Ta obrazec po navadi vsebuje podobne rubrike kot tiste, ki smo jih omenili v zgornjih sestavkih.

Njegov namen je lažje organiziranje informacij v primeru več kandidatov, kar omogoča hitrejšo izbiro in večjo primerljivost. Naj vas obrazci ne odvrnejo, pogosto so res dolgočasni, a vodijo do cilja, ki je vaša željena zaposlitev.

prošnja za prosto delovno mesto

 

Kako izgleda prošnja za delo?

Sedaj si lažje predstavljate, kako izgleda prošnja za delo. Kljub vsemu navedenemu je potrebno poudariti, da je končna odločitev glede samega izgleda in oblikovanja prošnje za delo popolnoma vaša.

Tudi če je potrebno izpolniti obrazce, lahko še vedno vključite tudi vaše lastno motivacijsko pismo, dodatno razlago ali življenjepis na predlogi, ki ste jo sami izbrali. Predvsem pa ostanite zvezi sami sebi v tistem, kar predstavljate.

Poštenost, iskrenost in motivacija so najboljši recepti za uspeh. Če ne veste, kje začeti, lahko na spletu najdete uporabne predloge in modele za pisanje prošenj za delo in življenjepisov. Zelo priljubljen je model Europass, ki ga najdemo tudi v slovenskem jeziku. Želimo vam veliko uspeha pri prijavi in iskanju zaposlitve ter zaupajte svojim sposobnostim!

kako izgleda prošnja za delo