Žični alarmni sistemi za zelo zanesljivo tehnično varovanje

žični alarmni sistemi

Žični alarmni sistemi zagotavljajo izjemno učinkovit varnostni sistem

Žični alarmni sistemi so najstarejša oblika tehničnega varovanja objektov. Kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja, gre za varnostni sistem, ki temelji na žični povezavi med centralno enoto in drugimi komponentami, ki sestavljajo sistem varovanja (kodirniki oz. tipkovnice, senzorji in sirene). Seveda pa je danes na voljo tudi povsem brezžični sistem varovanja, ki ne zahteva uporabe vodnikov.

Varnostni sistem

Najpomembnejše prednosti, ki odlikujejo tehnični sistem varovanja

Ne glede na to, ali se uporabljajo brezžični ali žični alarmni sistemi, je t. i. tehnično varovanje povezano s številnimi prednostmi. Med najpomembnejše prednosti spadajo:

  • nižja cena v primerjavi s klasičnim, fizičnim varovanjem z varnostniki;
  • visoka stopnja zanesljivosti;
  • popolna prilagodljivost (število komponent, mesto namestitve itn.);
  • opcija povezave v kompleksnejšo pametno inštalacijo;
  • delovanje 24/7 (tudi v primeru izpada električnega toka);
  • možnost kombiniranja s fizičnim varovanjem (varnostno-nadzorni center o nenavadnem dogajanju, ki je bilo javljeno prek centrale, obvesti t. i. mobilnega varnostnika oz. interventa, ki nato posreduje na lokaciji);
  • cenovna dostopnost vrhunskih komponent najbolj priznanih proizvajalcev na tem področju;
  • mirnejši spanec, ki ga prinese občutek, da je poskrbljeno za učinkovito zaščito vas in vašega premoženja, ne da bi morali za to zapraviti ogromno denarja ter
  • opcija nadzora na daljavo (prek pametne aplikacije).

Pomembno je, da se alarmni sistemi načrtujejo že med gradnjo

Če načrtujete novogradnjo, vam svetujemo, da si pustite možnosti odprte. To pomeni, da je smiselno poskrbeti za elektroinštalacije, ki so potrebne za to, da se vzpostavijo žični alarmni sistemi. Dobro je torej, da je pripravljeno osnovno ožičenje, ne glede na to, ali boste kasneje izkoristili možnost žične povezave komponent ali ne.

Brezžični ali žični sistem – izbira je vaša

sistem varovanja

Brezžični sistem varovanja oziroma povezave med komponentami pride v poštev tam, kjer žična povezava ni izvedljiva, saj bi bili potrebni preveliki posegi. Seveda pa se lahko za to možnost odločite preprosto zato, ker vam morda ustreza bolj kot žični sistemi. Ne glede na to, katero opcijo boste na koncu izbrali, je zagotovljena visoka stopnja zanesljivosti in s tem varnosti, saj je pri obeh rešitvah poskrbljeno za zelo učinkovit in hiter prenos signala.

Osnovne komponente so pri obeh opcijah zelo podobne. Najpomembnejši element je centralna enota, s katero so povezane vse druge komponente. Po zaslugi vgrajenega komunikatorja je omogočena povezava centrale na telefonsko linijo. Če se sproži alarm, lahko tako pokliče v varnostno-nadzorni center ali na izbrano številko. Obenem so nujni senzorji in sirene. Nato pa so tu še t. i. kodirniki oziroma tipkovnice, pri čemer so možni kodirniki s klasičnim LED- ali LCD-zaslonom ali novejši kodirniki z zaslonom na dotik.